Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών της Ελλάδας : καταγραφή σε νότες με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις - Αθήνα: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών-Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, 2002

  1. Έκδοση
  2. Βιβλίο έντυπο
  3. Μωραΐτης, Θανάσης (1956-....)
  4. Λέκκας, Δημήτρης
  5. Θανάσης Μωραϊτης ; θεωρητικά προλεγόμενα-μουσικολογική ανάλυση Δημήτρης Λέκκας.
  6. Αθήνα: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ, 2002
  7. Αθήνα
  8. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών | Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ
  9. 341 σελίδες : παρτιτούρες ; 31 εκατοστά + 1 cd
  10. 960-85976-7-6
  11. Στίχοι στην αρβανίτικη και ελληνική γλώσσα
  12. Περιέχει ευρετήριο
    • Πρόλογος. -- Ιστορικό της έκδοσης. -- Οι Αρβανίτες και τα τραγούδια τους στον Ελλαδικό χώρο. -- Οι πρώτη Αρβανίτες στη Βοιωτία Λοκρίδα και Αττική. -- Οι Αρβανίτες της Αθήνας, Γκαγκαραίοι - Πλάκα. -- Δερβενοχώρια Αττικής, Μεγαρίδος και Βοιωτίας. -- Η παρουσία των Αρβανιτών στη Σαλαμίνα. -- Η Αρβανίτικη διλαλεκτος - το ιδίωμα της Σαλαμίνας. -- Νότια Εύβοια - Καρυστία - Κάβοντόρο. -- Οι Αρβανίτες στην Πελοπόννησο. -- Της Ασιάτιδος μούσης ερασταί. -- Για την Αρβανίτικη γλώσσα. -- Θεωρητικά προλεγόμενα. -- Το αλφάβητο. -- Ανθολογία. -- Ευρετήριο τραγουδιών. -- Συντελεστές και σημειώσεις που αφορούν στο CD που συνοδεύει την έκδοση. -- Βιογραφικό.





    • Η παρούσα ανθολογία είναι καρπός μια μακροχρόνιας, κοπιαστικής έρευνας. Και προέρχεται όχι μόνο από βαθύ γνώστη της γλώσσας των ανθολογούμενων τραγουδιών, αλλά και ικανότατο μουσικό. Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να γεμίσει ένα σημαντικό κενό -η αρβανίτικη δημοτική ποίηση έχει καταγραφεί, ελάχιστα όμως η μουσική της- και να επιτρέψει να τοποθετηθεί η μελέτη της δημοτικής μας μουσικής σε μια ευρύτερη βάση. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, μόνο με τέτοιου είδους βιβλία θα φτάσουμε στις συγκριτικές μελέτες που τόσο πολύ μας χρειάζονται για να διευρυνθούν οι ενθομουσικολογικοί μας ορίζοντες.

      (Από τον πρόλογο του βιβλίου)