Ασύρματος

  1. Ατταλιώτικα (Ελληνική)
  2. Ελληνικά
  3. Συνοικία
  4. Αθήνα
    • Ο Ασύρματος ή Ατταλιώτικα είναι μια μικρή συνοικία της Αθήνας χτισμένη στη δυτική πλαγιά του λόφου Φιλοπάππου, δίπλα από τα Άνω Πετράλωνα. Διοικητικά ανήκει στα Πετράλωνα.

      Η περιοχή αυτή στην οποία χτίστηκε η συνοικία ήταν αρχικά ένα παλιό λατομείο δίπλα στη Σχολή Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού και πρωτοκατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Οι περισσότερες από τις περίπου 800 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σε αυτό το σημείο προέρχονταν από την Αττάλεια, έτσι η περιοχή έμεινε γνωστή ως Ατταλιώτικα, με κάποιους βέβαια να προέρχονται από την Αλάνια. Η νέα αυτή γειτονιά κατασκευάστηκε γρήγορα και πρόχειρα με ό,τι υλικό υπήρχε διαθέσιμο αποκτώντας έτσι μια χαρακτηριστική εμφάνιση παραγκούπολης.

      Εκεί κοντά υπήρχε και ένας χαρακτηριστικός ασύρματος της σχολής του Ναυτικού, από τον οποίον η συνοικία πήρε το -σήμερα επικρατέστερο- όνομά της. Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών το 1944 η Σχολή Πολέμου μαζί με τον χαρακτηριστικό ασύρματό της καήκαν ολοσχερώς, κάτι που ώθησε στη συνέχεια τη κυβέρνηση να πάρει τη πρωτοβουλία να κατασκευάσει στη θέση της 

      Wikipedia