Σαλτάρης, Νίκος Ιω. (1907-....)

Saltaris, Nikos Io. (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1907
  4. Σαλαμίνα
  5. Έλληνας
  6. Λαογραφία - Μουσική
  7. Ελληνικά | Αρβανίτικα
  8. Ηλεκτρονικός Κατάλογος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων
    • Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στα 1907. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος από το Παρθένι της Αρκαδίας.. Η μητέρα του Λευτερούλα, ήταν Σαλαμίνια, κόρη του γιατρού Αντρέα Τρούκη. Μετά τη Μ. Εκπαίδευση, δε σπούδασε σε ανώτερες σχολές, ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες κτημάτων του, και τη μελισσοκομία. Δίδαξε θεωρία Βυζαντινής μουσικής στο Ινστιτούτο του Συλλ. Φίλων Β. Μουσικής. Διηγήματα και πραγματείες πρωτοδημοσίευσε τα 1935 στο περιοδικό «Σαρωνική Πνοή». Για μια 25/ετία ήταν μόνιμος αρθρογράφος στην εφημερίδα «Η Σαλαμίνα», τακτικός συνεργάτης στο περιοδικό «Περιηγητική» και τακτικός συνεργάτης της πολύτομης «Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας» του Χάρη Πάτση. Μουσικές και λαογραφικές μελέτες του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «το Βήμα», το περιοδικό «Ηώς» και αλλού.

      Σε όλη του τη ζωή στη Σαλαμίνα αποθησαύριζε με στοργή και θέρμη ό,τι ήταν σχετικά με παλιά ήθη και έθιμα, λαογραφοϊστορικό υλικό, όχι μόνο του νησιού του (που ήταν και βίωμα του), μα ακόμα και του ένα γύρω του ευρέος κύκλου Αρβανιτοχωριών.

      Εργάστηκε αποτελεσματικά για συγκρότηση μουσικοχορευτικών ομίλων, των παλιών τραγουδιών – χορών της Σαλαμίνας.

      Το 1982 ο Δήμος Σαλαμίνας, σε πανηγυρική τελετή, του απένειμε «Δίπλωμα μετά του χρυσού μεταλλίου της πόλεως, δια τας μεγάλας υπηρεσίας που προσέφερε εις το έργον της αναδασώσεως…».

      Πληροφορίες από το βιβλίο: Η ζωή των Αρβανιτών