Μαυροβουνιώτης, Βάσος (1790-1847)

Брајовић, Васо ('Αλλο)

 1. Πρόσωπο
 2. Μπράγιοβιτς, Βάσο | Μαυροβουνιώτης, Βάσσος
 3. Άνδρας
 4. Πρόσωπα με δράση το 1821
 5. 1790
 6. Μαυροβούνιο
 7. 09 Ιουνίου 1847
 8. Αθήνα
 9. Στρατηγός
 10. Στρατιωτικός
 11. Ελληνικά
 12. Αγωνιστές του 1821
  • Ενδεικτική βιβλιογραφία:

   • Στέφανος Παπαγεωργίου, «Βάσος Μαυροβουνιώτης. Ένας σλάβος οπλαρχηγός στο κατώφλι της νεωτερικότητας : Από την υπηρεσία της Υψηλής Πύλης στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης και του Βασιλείου της Ελλάδας», στο: Η Ελλάδα της νεωτερικότητας. Κοινωνικές κρίσεις και ιδεολογικά διλήμματα (19ος-20ος αιώνας).
   • Κείμενα για τη Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, εκδ.ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας -Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παπαζήσης, Αθήνα, 201.
   • Στέφανος Παπαγεωργίου, «Προσαρμογή και ανέλιξη στην οθωνική κοινωνία της Αθήνας του 1834, Η περίπτωση της οικογένειας Βάσου Μπρόγιοβιτζ-Μαυροβουνιώτη», στο:Θέματα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας,εκδ.Παπαζήσης, Αθήνα, 2000.
   • Στέφανος Παπαγεωργίου, Ιωάννα Πεπελάση Μίνογλου, Τιμές και αγαθά στην Αθήνα, (1834). Κοινωνική συμπεριφορά και οικονομικός ορθολογισμός της οικογένειας Βάσου Μαυροβουνιώτη, εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα, 1988.
   • Ιωάννης Παπαδριανός, «Μαυροβούνιοι εθελοντές στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων στα 1821», Βαλκανικά σύμμεικτα, τομ.11(1999-2000).
   •  Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τόμ. ΙΒ΄, Αθήνα 1975.
   • Η Επανάσταση στην Αττική και η απελευθέρωση της Αθήνας : συμβολή στην ιστορία της Αττικής, για την περίοδο της Επανάστασης του 1821 / Πέτρος Ι. Φιλίππου-Αγγέλου 2021.
   • Οι Αθηναίοι και η Αττική στην Επανάσταση του 1821/ Δημήτριος Αλ. Γέροντας, 2018.
 13. Η Μηχανή του Χρόνου
  • Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης (στα σέρβικα λεγόταν Βάσο Μπράγιοβιτς-Васо Брајовић) ήταν Μαυροβουνιακής καταγωγής Έλληνας στρατηγός του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1797, στην πεδιάδα Bjelapavlici (Πετροπαύλιτς) στο κεντρικό Μαυροβούνιο. Είχε σλαβική καταγωγή. Οι πληροφορίες οι σχετικές με την αρχική περίοδο της ζωής του δεν είναι πλούσιες. Σε ηλικία 20 ετών το 1817 εγκατέλειψε τη γενέτειρά του μαζί με τα αδέλφια του Ράντο, Σπύρο, Λάζαρο και Θεόδωρο λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Θα μεταβεί αρχικά στη Σμύρνη, στην επαρχία του Αϊδινίου μέχρι το 1820 εργαζόμενος ως βοσκός, επιστάτης στην υπηρεσία των Καραοσμάνογλου.

   Το καλοκαίρι του 1821 τον βρίσκουμε να είναι επικεφαλής ένοπλης ομάδας συγκροτημένης από συγγενείς του, άλλους Μαυροβούνιους και Σέρβους. Ο επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος Μεταξάς του ανέθεσε τη διοίκηση των όπλων της επαρχίας Καρυστίας. Η Εύβοια υπήρξε το πρώτο πεδίο δράσης του Μαυροβουνιώτη. Πριν εγκαταλείψει την Εύβοια ο Μαυροβουνιώτης παρά τις αποτυχίες του σε στρατιωτικό πεδίο πέτυχε να διευρύνει την πολεμική του πείρα, να συγκεντρώσει χρήματα και τιμαλφή είτε με πλιάτσικο σε βάρος χωρικών είτε με ιδιοποίηση της δεκάτης. Καθιερώθηκε έτσι ανεξάρτητος καπετάνιος. Επίσης λίγο πριν το 1823 είχε λάβει τους βαθμούς του πεντακοσιάρχου. Ο Μαυροβουνιώτης με το σώμα του συμμετείχε σε επιτυχημένη πειρατική επιδρομή κατά της Θάσου που τους ανταπέδωσε λάφυρα. Ο Μαυροβουνιώτης αναγνωρίστηκε από την Προσωρινή Διοίκηση και τον Πρόεδρο του Βουλευτικού Σωτήριο Χαραλάμπη ως χιλίαρχος των σωμάτων της Αττικής ενώ αργότερα (1824) εντέλλεται να μετακινηθεί στην Ύδρα με σκοπό την άμυνα του νησιού, κάτι που του αναγνωρίστηκε από τον Υδραίο πρόεδρο του Εκτελεστικού Γεώργιο Κουντουριώτη, ο οποίος τον προβίβασε στον βαθμό της στρατηγίας. Όσον αφορά την στρατιωτική του δράση, συγκρούσθηκε με τις αιγυπτιακές δυνάμεις του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο, το 1825 (Σχοινόλακας Μεσσηνίας, κοντά στο Νεόκαστρο και στη συνέχεια στο Κρεμμύδι Μεσσηνίας) και κατά του ρούμελι βαλεσί Κιουταχή πασά, κατά του Κεχαγιάμπεη στην Άμφισσα (Σάλωνα) και στις Θερμοπύλες κατά του Κεχαγίαμπεη. Τέλος συμμετείχε στη μάχη στη Ρούσσα (ανατολική Ελλάδα) κατά αποσπάσματος του Κεχαγιάμπεη. Τον Ιούλιο του 1826 τέθηκε υπό τις διαταγές του Γεώργιου Καραΐσκάκη που του ανέθεσε την άμυνα της περιοχής: στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε μάχες στην Αττική: τρεις στα Λιόσια κατά του Σιλιχτάρη, δύο στην Ελευσίνα εναντίον του Κιουταχή πασά και δύο στα Χαϊδάρι κατά του Κιουταχή πασά. Ξανασυγκρούσθηκε με τον Κιουταχή τον Ιανουάριο του 1827 μετά από πίεση που δέχθηκε από τον συνταγματάρχη Κωνστανίνο-Διονύσιο Βούρβαχη, αν και διαφώνησε με τον τελευταίο επικαλούμενος τις διαταγές που είχε λάβει από τον Καραϊσκάκη αλλά θεωρώντας ακατάλληλο το πεδίο μάχης. Οι μάχες που έδωσε συγκεκριμένα ήταν : στο Καματερό, στη Λίατανη Θηβών και στο Κερατσίνι με τον Κιουταχή πασά. 

   Πέθανε ξαφνικά από πνευμονία σε ηλικία 50 ετών, στις 9 Ιουνίου του 1847 στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

   Wikipedia