Δραστηριότητα με το ΚΔΑΠ Καλυβίων γύρω από διατροφικές συνήθειες και καλλιέργειες

 1. Γεγονός
 2. Εκπαιδευτική δράση
 3. Εκπαιδευτικές δράσεις
 4. 23 Ιουνίου 2022
 5. Καλύβια
 6. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού | ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)
 7. Ελληνικά
  • Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που υλοποιεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με το ΚΔΑΠ Καλυβίων, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο το οποίο αφορούσε στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού https://apothetirio.kalivialibrary.gr/.

   Στόχος μας, τα παιδιά να γνωρίσουν στοιχεία της τοπικής ιστορίας και παράδοσης αλλά και μέσα από εργαστήρια να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό του Αποθετηρίου, να παρέχουν στοιχεία τα οποία θα έχουν μάθει από την οικογένειά τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες κλπ και να συμμετέχουν στη διατήρηση και καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

   Η δράση αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Δήμου μας, αλλά και τον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος των τροφών και της διατροφικής αξίας και αλυσίδας, τόσο τα παλαιότερα όσο τα νεότερα χρόνια. Οι γονείς ενημερώθηκαν για την δράση μερικές ημέρες πριν με γραπτή επιστολή και είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τα παιδιά και να τα βοηθήσουν για τη δράση. Έτσι λοιπόν, ορισμένα παιδιά έφεραν συνταγές μαγειρικής (όχι απαραίτητα μόνο της περιοχής των Μεσογείων), κατέγραψαν προφορικές μαρτυρίες από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στην αίθουσα στα άλλα παιδιά για το υλικό που έφεραν. Διάβασαν συνταγές, άκουσαν τις ηχογραφήσεις σχετικά με τις καλλιέργειες, τις γεωργικές εργασίες και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, διάβασαν συνταγές από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης και αντάλλαξαν απόψεις.

   Στη συνέχεια αφού έμαθαν για το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού, με τις σχετικές οδηγίες και την ενθάρρυνση της Βιβλιοθηκονόμου, κατάφεραν να τεκμηριώσουν το υλικό που είχαν φέρει, συμπληρώνοντας κάποια ερωτηματολόγια τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για τη δράση αυτή, έτσι ώστε το υλικό να ψηφιοποιηθεί, να τεκμηριωθεί και εμπλουτίσει το Ψηφιακό Αποθετήριο.