Δραστηριότητα με το ΚΔΑΠ Π. Φώκαιας με θέμα τις Αλυκές Αναβύσσου

  1. Γεγονός
  2. Εκπαιδευτική δράση
  3. Εκπαιδευτικές δράσεις
  4. 5 Ιουλίου 2022
  5. Καλύβια
  6. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού | ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)
  7. Ελληνικά
    • Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που υλοποιεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με το ΚΔΑΠ Π. Φώκαιας, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο το οποίο αφορούσε στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού https://apothetirio.kalivialibrary.gr μαζί με την ομάδα της πλατφόρμας ReasonableGraph.

      Στόχος μας, τα παιδιά να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους αναζήτησης υλικού και πληροφοριών που παρέχονται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων που αφορούν τόσο έντυπα όσο και ψηφιακά τεκμήρια, αλλά και να γνωρίσουν στοιχεία της τοπικής ιστορίας και του περιβάλλοντος που διαβιούν, αναγνωρίζοντας τις αλλαγές και τις διαφορετικές χρήσης γης ανά τις δεκαετίες. Στην προκειμένη περίπτωση ερευνήσαμε γύρω από τις Αλυκές και τον κόλπο της Αναβύσσου, των οποίων τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν αφού προέρχονται από την περιοχή.

      Κάνοντας χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και αναζητώντας στοιχεία και πληροφορίες στο ψηφιακό αποθετήριο, τα παιδιά ανακάλυψαν αρχικά σε ψηφιακή μορφή και κατόιπιν σε έντυπη μορφή από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, παλιές φωτογραφίες που απεικόνιζαν δραστηριότητες στην περιοχή, κυρίως από την εξόρυξη αλατιού, αλλά και μαρτυρίες και έρευνες οι οποίες καταδείκνυαν τον τρόπο διαβίωσης των προηγούμενων χρόνων. Παραλλήλισαν το τωρινό τρόπο ζωής με τα προηγούμενα χρόνια και συγκρίνοντας πρόσφατες φωτογραφίες και κουβεντιάζοντας για τον τρόπο που βλέπουν και δραστηριοποιούνται τα ίδια τα παιδιά στην περιοχή σήμερα, αποτύπωσαν με τον δικό τους τρόπο το Πριν και το Μετά, δίνοντας τη δική τους άποψη και ματιά.