Δραστηριότητα με το ΚΔΑΠ Καλυβίων με θέμα το Πάνειο Όρος

 1. Γεγονός
 2. Εκπαιδευτική δράση
 3. Εκπαιδευτικές δράσεις
 4. 7 Ιουλίου 2022
 5. Καλύβια
 6. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού | ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)
 7. Ελληνικά
  • Πραγματοποιήθηκε με τα παιδιά του ΚΔΑΠ Καλυβίων το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουλίου σε συνεργασία με την ομάδα έργου της πλατφόρμας του Ψηφιακού Αποθετηρίου Reasonablegraph https://reasonablegraph.org/.

   Κεντρικό θέμα ήταν το Πάνειο Όρος. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν πληροφορίες και τεκμήρια που είτε απεικονίζουν διαφορετικές δράσεις στο βουνό, είτε μιλάνε για την ιστορία του και την γεωγραφία του. Ανακάλυψαν φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή, αλλά και στην πρωτότυπή τους, βρήκαν χειρόγραφα του Χρ. Πέτρου Μεσογείτη που αναφέρονται σε επιγραφές και πληροφορίες γύρω από το βουνό, τα οποία τα αναζήτησαν τόσο στο ψηφιακό αποθετήριο, όσο και στο φυσικό τους αρχείο, ενώ ανακάλυψαν διαφορετικά τεκμήρια που καταδεικνύουν την ιστορία του βουνού ανά τις δεκαετίες.

   Πολύ σημαντική κουβέντα αναπτύχθηκε προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά την ύπαρξη των διαφορετικών υποδομών και συλλογών που παρέχει η Βιβλιοθήκη και η σημασία του να διασυνδέονται οι πληροφορίες και τα διαφορετικά τεκμήρια που υπάρχουν, δίνοντας πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών στους διαφορετικούς ερευνητές ακόμα και εξ αποστάσεως.

   Τέλος τα παιδιά του ΚΔΑΠ είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια εισαγωγή τεκμηρίου στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Αποθετηρίου και να βοηθήσουν στην τεκμηρίωση που αφορά στην πρόσφατη ιστορία του βουνού, καθώς κάποια από τα παιδιά μαζί με την οικογένειά τους είχαν λάβει μέρος σε δράση που πραγματοποιήθηκε στο βουνό. Έτσι οι μικροί μας φίλοι πήραν μία ιδέα από την δουλειά που χρειάζεται για να μπορέσει να δημοσιευθεί ένα τεκμήριο στο Ψηφιακό Αποθετήριο, καθώς με τη βοήθεια της βιβλιοθηκονόμου και του πληροφορικού κατάφεραν να δώσουν στοιχεία για το υλικό που «ανέβηκε» στην πλατφόρμα του αποθετηρίου και αποτελεί πλέον κι αυτό ένα επιπλέον τεκμήριο που δείχνει μέρος της συλλογικής ιστορίας του Πάνειου Όρους.