Χατζησωτηρίου, Γεώργιος Δ. (1920-2005)

Chatzēsōtēriu, Geōrgios D. ('Αλλο)

 1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. 1920
 4. 2005
 5. Έλληνας
 6. Ιατρός
 7. Ιστορία - Λαογραφία
 8. Ηλεκτρονικός Κατάλογος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων
  • Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1920 στην Παιανία, από γονείς και προγόνους γηγενείς, αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοτρόφους. Τις γυμνασιακές του σπουδές επεράτωσε – μετά το ημιγυμνάσιο Παιανίας (2 έτη) – στο Κορωπί (4 έτη). Το 1938, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, εισέρχεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ύστερα από οκταετή φοίτηση (χάθηκαν 2 έτη στην Κατοχή λόγω ανωμαλιών και κλεισίματος του Πανεπιστημίου – Αντίσταση, πείνα, συλλήψεις, εκτελέσεις) το 1946 είναι πτυχιούχος της παραπάνω σχολής.

   Παίρνει ενεργό μέρος στην Αντίσταση και δίνει πληροφορίες στο Κέντρο για εγκαταστάσεις εχθρού στην περιοχή. Κάνει διανομή παράνομου τύπου κ.ο.κ., και δέχεται επισκέψεις στελεχών της οργάνωσης στο πατρικό σπίτι. Υπηρετεί ως έφεδρος αξιωματικός του Υγειονομικού πάνω από τριάντα τρεις μήνες, εκ των οποίων αρκετοί στην Ήπειρο (628 Τ.Π.). Επιστρατεύεται εκ νέου (με ειδική πρόσκληση) με το βαθμό του ιατρού (λοχαγού) στα γεγονότα της Κύπρου (επί τρίμηνο). Αρχηγός τάξεως ΚΕ Υγειονομικού και 3ου λόχου Εφ. Αξ/κων Σύρου (3η ΕΣΣΟ).

   Φεβρουάριος 1950 – 1954: Μεταβαίνει για ανώτερες σπουδές στη Γαλλία (Παρίσι).

   Ο Γεώργιος Δ. Χατζησωτηρίου είναι διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών και Παρισίων. Πτυχιούχος Μικροβιολογίας Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων (Grand Cours) καθώς και Βιοχημείας, Τροπικών Νόσων, Ελονοσίας, Αιματολογίας κ.ά. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθητής ή συνεργάτης με διεθνούς φήμης ερευνητές και νομπελίστες (Monod, Jakob, Lwoff, Pasteur -–Valery – Radot, M. Polonowski, J. Bernard, P. Denoix κ.ά).

   • Υπότροφος της Παγκόσμιου Οργάνωσης Υγείας, της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της κυβέρνησης της Βραζιλίας.
   • Διευθυντής του Μικροβιολογικού, του Βιοχημικού και του Αιματολογικού Εργαστηρίου του Νος. «Ο Άγιος Σάββας» επί τριαντακονταετία και πλέον. Υπεύθυνος αιμοδοσίας του ως άνω νοσοκομείου επί τριετία και πλέον.

   Προϊστάμενος τμήματος ερευνών της Α΄ Πανεπ. Παιδ/κής Κλινικής του Νοσοκ. «Η Αγία Σοφία» (Καθηγ. Κ. Χωρέμης) επί σειρά ετών.

   Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε αρκετά ξένα συνέδρια.

   Έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

   Έχει μιλήσει (προσκεκλημένος από καθηγητές) σε αμφιθέατρα, προς τους φοιτητές.

   Ως απεσταλμένος του Υπουργείου Υγείας έχει μιλήσει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας για θέματα γύρω από τον καρκίνο (Λάρισα, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Μεσολόγγι, Λαμία, Αγρίνιο, Πάτρα, Κεφαλληνία, καθώς και σε μαθητές Λυκείων Αθήνας, κ.ά.). Επίσης, αρκετές φορές από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για θέματα ιατρικά και λαογραφικά.

   Έχει τύχει τιμητικών διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

   Συνταξιούχος από το 1987.

   Δημοτικός σύμβουλος Παιανίας (ως επικεφαλής της αξιωμ. Αντιπολίτευσης).

   Ο Γεώργιος Δ. Χατζησωτηρίου είναι, παράλληλα, ιστοριοδίφης και μελετητής της λαογραφίας και της παράδοσης της ΝΑ. Αττικής.

   ‘Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από δέκα βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου και αρκετές δεκάδες εργασιών ανάλογου περιεχομένου.

   Εκ των θεμελιωτών των Επιστημονικών Συναντήσεων της ΝΑ. Αττικής.

   Επίτιμος πρόεδρος των Επιμορφωτικών Συλλόγων Καλυβίων και Παιανίας.

   Έγγαμος, με τη Σοφία Δεβλέτογλου, με δύο γιους, μία εγγονή και δύο εγγονούς.

   Πηγή άντλησης βιογραφικών στοιχείων: Ιστορίες από τα χωριά των Μεσογείων/ Γεώργιος Δ. Χατζησωτηρίου