Φωτογραφική Ομάδα Πνευματικού Κέντρου Καλυβίων [Διοργανωτής]. Καλύβια

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
 2. Υλικό Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων
 3. 2000
 4. Ελληνικά | Αγγλικά
 5. Καλύβια -- Εκκλησίες | Καλύβια -- Σχολεία | Καλύβια -- Κοινωνική ζωή και έθιμα
 6. Φωτογραφική Ομάδα Πνευματικού Κέντρου Καλυβίων
 7. Βιβλιογραφικά έργα (Συλλογικά)
 8. 19ος-20ος αιώνας
 9. Καλύβια | Λαγονήσι | Πάνειο Όρος (Πανί) | Λυκουρίζα | Αλυκές Αναβύσσου
  • Ένα όνειρο χρόνων έγινε πραγματικότητα και μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση.

   Το φωτογραφικό λεύκωμα που κρατάμε στα χέρια μας.

   Η ιστορία ενός τόπου μέσα από κιτρινισμένες και πολυκαιρισμένες φωτογραφίες.

   Γεμάτο μνήμες για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, ολοζώντανες, ξαναγεννημένες, χάρη σο φωτογραφικό φακό. Έτοιμες να μιλήσουν για το χωριό μας, τα Καλύβια, με τα μικρά κεραμοσκεπάσματα ασπρισμένα σπίτια και πυργάκια, με αυλές με λουλούδια, με τα στενά δρομάκια. Με ανθρώπους του, που χαμογελαστοί με καμάρι μπροστά στο φωτογραφικό φακό, στους δρόμους και στα καφενεία, στις πλατείες, στα σχολεία, στην εκκλησία, στα πανηγύρια, στους χορούς, αλλά και στην καθημερινότητά τους, στο χωράφι και στο αμπέλι, στο βουνό και στη θάλασσα, ξεχνούν ίσως για λίγο το μόχθο, την αγωνία, τη λιτή και τη βασανισμένη ζωής τους. 

   Η παρούσα έκδοση εκτός των άλλων καταδεικνύει τη μεγάλη οφειλόμενη ευγνωμοσύνη και ηθική υποχρέωση του Δήμου μας, αλλά και όλων των νεότερων, στους παλιούς κατοίκους του χωριού μας, που με τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους, το αίμα τους, το απλό, τίμιο, γνήσιο και αθόρυβο πέρασμά τους από τη ζωή, έγραψαν την ιστορία αυτού του τόπου, τον προηγούμενο αιώνα. Ήταν όμως χρέος και στα παιδιά μας που έχουν σήμερα περισσότερη ανάγκη από ποτέ, να βλέπουν, να μαθαίνουν, να μελετούν και να συνειδητοποιούν τις ρίζες τους.

   Η ιστορία αλλά και οι μνήμες κάθε τόπου, όταν αυτή καταγράφεται και αναδεικνύεται, είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που μεταφέρεται από τις προηγούμενες γενιές στις νεότερες. 

   Θα ήθελα να εκφράσω ένα θερμό ευχαριστώ στους ανθρώπους που πρόσφεραν και δούλεψαν εθελοντικά, αφιερώνοντας σημαντικό χρόνο για την έκδοση του λευκώματος αυτού.

   Στην Φωτογραφική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου που ξεκίνησε την προσπάθεια και διοργάνωσε την Έκθεση Φωτογραφίας με μεγάλη επιτυχία το 2000 στο γύρισμα του αιώνα.

   Στο Χρήστο Δημητρίου που παραχώρησε φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο του θείου του, Καλυβιώτη Αρχαιολόγου, Χρήστου Πέτρου - Μεσογείτη.

   Στο Γιώργο Λιάπη που παραχώρησε φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του Γιάννη Σωτ. Λιάπη.

   Σε όλους τους Καλυβιώτες αλλά και κατοίκους του Ολύμπου που μας εμπιστεύθηκαν τις οικογενειακές τους φωτογραφίες.

   Στους επιμελητές της έκδοσης αυτής.

   Στην επιμελήτρια των αγγλικών κειμένων Μαρία Π. Καρελιώτη.

   Σε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης και, κυρίως, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου που υπήρξε ο στυλοβάτης της όλης προσπάθειας.

   Στην χορηγό της παρούσας έκδοσης Μαρία Δαμίρη, που στήριξε την προσπάθεια τιμώντας την μνήμη του συζύγου της Μάνου Δαμίρη.

   Ευχή όλων μας, να συνεχιστούν παρόμοιες πρωτοβουλίες με νέες εκδόσεις, που τόσο είναι απαραίτητες στη σημερινή εποχή, για να κρατηθούν οι ιστορικές μνήμες ζωντανές και να δίνουν το στίγμα τους και την ταυτότητά τους στην όποια σύγχρονη και μελλοντική εξέλιξη.

   Από την Εισαγωγή του Βιβλίου 

   Χαιρετισμός του Δημάρχου Καλυβίων Πέτρου Ι. Φιλίππου

 10. 938.7
 11. Τ.Ι ΚΑΛ ΔΗΜ