Γιώτας, Δημήτρης Γιώργος (1937-....)

Giōtas, Dēmētrēs Geōrg (Αγγλική) | Giōtas, Dimitris Georg (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1937
  4. Αμφίκλεια
  5. Έλληνας
  6. Δημόσιος Υπάλληλος
  7. Ιστορία - Λαογραφία
  8. Ελληνικά
  9. Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών
  10. Ηλεκτρονικός Κατάλογος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων
  11. Ελλάδα
    • Ο Δημήτρης Γιώτας γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας το 1937 και από το 1946 εγκαταστάθηκε στις Αχαρνές (Μενίδι), όπου και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο. Εισήχθη στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. το 1955. Από το 1961 εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπ. Γεωργίας (Δ/νση Δασών). Συνταξιοδοτήθηκε το 1988 ως τοπογράφος υπομηχανικός. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

      Ασχολήθηκε με τη μελέτη της ιστορίας και της λαογραφίας της Αττικής και με τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει πραγματοποιήσει πολυετείς έρευνες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες Αρχειακές πηγές, σχετικά με τη νεότερη ιστορία της Αττικής συνεργαζόμενος στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

      Διετέλεσε στέλεχος πολιτιστικών και φυσιολατρικών φορέων, όπως: Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (από το 1993), Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών (από το 1980), Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (ιδρυτικός μέλος από το 1981 και επί σειρά ετών Πρόεδρος), Εταιρεία Στερεοελλαδικών Μελετών και Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Λιοσίων «Η Γρίζα» (Επίτιμο μέλος).

      Παράλληλα ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες, με τη φωτογράφιση και μελέτη της χλωρίδας της Πάρνηθας και με αναβάσεις στα ελληνικά βουνά. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και χάρτες για τα ελληνικά βουνά και έχει διατελέσει υπεύθυνος σύνταξης του ορειβατικού περιοδικού «Κορφές» (1981-83). Αρθρογραφεί στον αθηναϊκό, επαρχιακό και περιοδικό τύπο με θέματα ιστορικά και πολιτιστικά και έχει δημοσιεύσει πέντε σχετικά βιβλία του. Ανάλογες και οι ανακοινώσεις του στα «Συμπόσια Ιστορίας Λαογραφίας Αττικής» (1988-2004)

      Πληροφορίες από το βιβλίο: Πάρνηθα