Μιχαήλ - Δέδε, Μαρία (1922-2001) [Συγγραφέας]. Τουρκαλβανοί και Έλληνες Αρβανίτες

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
 2. Δευτερεύουσες βιβλιογραφικές πηγές
 3. 1995
 4. Ελληνικά
 5. Αρβανίτες -- Ελλάδα | Δημοτικά τραγούδια | Επανάσταση του 1821
 6. Μιχαήλ - Δέδε, Μαρία (1922-2001)
 7. Βιβλιογραφικά έργα (Μονογραφίες)
  • Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να εκδίδει και δεύτερο βιβλίο της συνεργάτιδός του κας Μαρίας Μιχαήλ-Δέδε. Ο τίτλος "Τουρκαλβανοί και Έλληνες Αρβανίτες".
   Γνωστή μελετήτρια του Δημοτικού μας Τραγουδιού, η κα Μιχαήλ-Δέδε συμπληρώνει ουσιαστικά, τα όσα ανέπτυξε με το πρώτο της βιβλίο «Οι Έλληνες Αρβανίτες», το οποίο και κρίθηκε ευμενέστατα από την επιστήμη.
   Αναλύοντας το ιστορικό μήνυμα των Δημοτικών μας Τραγουδιών, δεν επιλέγει απλώς τα τραγούδια που άμεσα αναφέρονται στους αγώνες των Ελλήνων Αρβανιτών εναντίον των Τουρκαλβανών αλλά και συμπληρώνει με ιστορικές σημειώσεις.
   Ο Ελληνικός Λαός με το τραγούδι του, δίνει το νόημα του αγώνος της απελευθερώσεως με την αμεσότητα και την αλήθεια που μόνον αυτός πραγματικά γνωρίζει.
   Ευχαριστούμε θερμά την κα Μαρία Μιχαήλ-Δέδε για την δεύτερη αυτή προσφορά της, με την αφιλοκέρδεια που την χαρακτηρίζει, πλουτίζοντας έτσι την εκδοτική μας προσπάθεια, που αποβλέπει στην ιστορική και μόνο πραγματικότητα. (Από τον πρόλογο)