Πρόγραμμα "Βιωματική προσέγγιση στο Βυζαντινό μνημείο και στα παραδοσιακά έθιμα της γιορτής των Ταξιαρχών Καλυβίων Θορικού"

 1. Γεγονός
 2. Εκπαιδευτική δράση
 3. Εκπαιδευτικές δράσεις
 4. 20 Οκτωβρίου 2022
 5. Καλύβια | Άγιοι Ταξιάρχες Καλυβίων
 6. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού | 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων | Πέτρου, Δήμητρα
 7. Ελληνικά
 8. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
  • Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στην Βιβλιοθήκη μας την Γ’ και Δ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων. Οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν το Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Αμφιθέατρο τους καλωσόρισαν οι κα Δήμητρα Ράπτη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος», καθώς και η κα Λυδία Αλαγιάννη, Msc Βιβλιοθηκονόμος. Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Τάνια Κυριακού, Άννα Φουντούλη, Σοφία Σκούρα και Δημήτρης Τζίντζιος.

   Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φροντίζω το περιβάλλον – Πολιτιστική κληρονομιά και τοπικό περιβάλλον μέσα από τα μάτια των παιδιών». Η εκπαιδευτική δράση που έχει επιλεγεί, αφορά στη «Βιωματική προσέγγιση στο Βυζαντινό μνημείο και στα παραδοσιακά έθιμα της γιορτής των Ταξιαρχών Καλυβίων Θορικού» και πρόκειται για project το οποίο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

   Μετά το καλωσόρισμα και γενικές πληροφορίες σχετικά με το εκκλησάκι των Ταξιαρχών από την κα Δήμητρα Ράπτη, η σκυτάλη πέρασε στην κα Λυδία Αλαγιάννη, η οποία αρχικά απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει οι μικροί μαθητές σχετικά με την λειτουργία της Βιβλιοθήκης και το ρόλο του βιβλιοθηκονόμου. Στη συνέχεια έγινε από την Βιβλιοθηκονόμο μια σύντομη παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού, ενώ επικεντρώθηκε στην αναζήτηση και παρουσίαση τεκμηρίων που αφορούσαν τόσο τον Βυζαντινό Ναό όσο και στα έθιμα της εορτής των Ταξιαρχών.

   Μια σύντομη ιστορική αναδρομή παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος ως Αρχαιολόγος έδωσε στοιχεία για τον Βυζαντινό ξωκκλήσι.

   Με δεδομένο ότι τα παιδιά είχαν κάνει μια μικρή έρευνα και προεργασία στο σχολείο τους σχετικά με το έθιμο του «κορμπάνι» και το θέμα του εορτασμού, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με το έθιμο από τον συμπολίτη μας κ. Αθανάσιο Κόλλια, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος αυτής της ιδιαίτερης «ιεροτελεστίας» της κατασκευής του, που οι ρίζες του χάνονται μέσα στα χρόνια και με χαρά μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις γνώσεις του. Επίσης, ο κ. Κόλλιας πρόσφερε σχετικό φωτογραφικό υλικό για τον εμπλουτισμό της συλλογής του αποθετηρίου. 

   Στη συνέχεια τα παιδιά ανά τμήμα επισκέφτηκαν το χώρο της Βιβλιοθήκης, είδαν τα φυσικά τεκμήρια (βιβλία, φιλμς, φωτογραφίες, έγγραφα, σχέδια κλπ) τα οποία είχαν ήδη δει σε ψηφιακή μορφή στο Αποθετήριο και παρακολούθησαν στην πράξη πως ένα φυσικό τεκμήριο και συγκεκριμένα ένα φωτογραφικό φιλμ, σαρώνεται, ψηφιοποιείται και συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την τεκμηρίωση του, προκειμένου να εισαχθεί στη συλλογή του Αποθετηρίου.

   Επίσης παρουσιάστηκε σχετική βιβλιογραφία έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να αναζητήσουν βιβλιογραφικές πηγές στην Βιβλιοθήκη και να δανειστούν σχετικά βιβλία για την ενότητα που επεξεργάζονται αυτό το διάστημα, ενώ όλο το υλικό που επιλέχθηκε αφορούσε το προαναφερόμενο θέμα του πρότζεκτ.

   Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 (παραμονή της Γιορτής των Ταξιαρχών).

   Οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν το ξωκκλήσι, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και βρίσκεται λίγο πιο έξω από τον κυρίως οικισμό των Καλυβίων. Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια του βιωματικού προγράμματος και της γνωριμίας τους με τον ναό των Ταξιαρχών, καθώς και του εθίμου το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής, στις 7 Νοεμβρίου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τόσο την προετοιμασία του «κορμπάν», όσο και να περιηγηθούν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και στο εσωτερικό του ναού.

   Γνώρισαν και συνομίλησαν με γυναίκες και άντρες που προετοίμαζαν τα υλικά και συγκεκριμένα καθάριζαν τα κρεμμύδια για το στιφάδο, λίγο πριν τοποθετηθούν στα μεγάλα καζάνια. Ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που για πολλοστή φορά έπαιρναν μέρος στην διαδικασία και άκουσαν τις ιστορίες τους. Παρατήρησαν και εξερεύνησαν τον χώρο γύρω από το ναό συγκεντρώνοντας και καταγράφοντας σπουδαίες πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, ενώ οι ιερείς έδωσαν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με τον ναό και τη θρησκευτική εορτή.

   Πολύτιμες πληροφορίες δόθηκαν επίσης από τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Φιλίππου σχετικά με τον περίγυρο της εκκλησίας και την περιοχή όπου βρίσκεται χτισμένη, ενώ είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν πώς τα μέλη μιας κοινότητας συνεργάζονται για να προετοιμάσουν ένα πανηγύρι και πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι συμβάλουν στο να επιτευχθεί αυτό. 

   Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε άλλη μια επίσκεψη των μαθητών με τις παιδαγωγούς και τον δάσκαλό τους στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Αυτή τη φορά άκουσαν τις περιγραφές της αρχαιολόγου Δήμητρας Πέτρου, η οποία έδωσε στοιχεία τόσο για τις διάφορες περιόδους που έχει χτιστεί το μνημείο των Ταξιαρχών και έχει επηρεαστεί ως προς τα μέρη που το απαρτίζουν αρχιτεκτονικά, όσο και τις αγιογραφίες και τι απεικονίζουν.

   Τα παιδιά κράτησαν σημειώσεις και έκαναν ερωτήσεις για όσα παρατηρούσαν και τους ενημέρωνε η αρχαιολόγος, πολλά από τα οποία περιέγραφαν τόσο τις λατρευτικές συνήθειες και απεικονίσεις των εικόνων και αναπαραστάσεων, όσο και τα διαφορετικά στοιχεία του Ναού, όπως για τη στέγη, τους κίονες, τις εισόδους κ.ά.

   Στον περίβολο της εκκλησίας, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία επίσης να περιηγηθούν μαθαίνοντας το πότε χτίστηκε ή διασώθηκε και επιδιορθώθηκε ο Ναός κατά τις διαφορετικές χρονικές περιόδους, ακούγοντας για τις διαφορετικές ειδικότητες που χρειάζεται να εργαστούν για να μπορέσει ένα μνημείο να διατηρηθεί και να διασωθεί.