Διήμερη δραστηριότητα με τα δύο τμήματα της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων

 1. Γεγονός
 2. Εκπαιδευτική δράση
 3. Εκπαιδευτικές δράσεις
 4. 25 Μαίου 2022
 5. 26 Μαίου 2022
 6. Καλύβια | Άγιος Πέτρος Καλυβίων
 7. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού | Ράπτη, Δήμητρα | Πέτρου, Δήμητρα | Κυριακού, Αναστασία | Τζίντζιος, Δημήτρης | Γ1 τμήμα 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων 2022 | Γ2 τμήμα 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων 2022
 8. Ελληνικά
 9. 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων | Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
  • 1η ημέρα

   Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 η βιβλιοθηκονόμος κα Λυδία Αλαγιάννη και η κα Δήμητρα Ράπτη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος», επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων και συγκεκριμένα τα δύο τμήματα της Γ’ τάξης. Η δράση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση για συνεργασία με την Βιβλιοθήκη, των δύο δασκάλων της Γ’ τάξης, κ.κ. Τάνιας Κυριακού και Δημήτρη Τζίντζιου.

   Σκοπός να γνωρίσουν οι μαθητές μια από τις υποδομές της Βιβλιοθήκης μας. Ο λόγος για το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.

   Η κα Αλαγιάννη αρχικά ενημέρωσε τους μαθητές για την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια εξήγησε στα παιδιά πώς μέσα από τα “εργαλεία” που προσφέρει στον πολίτη η Βιβλιοθήκη, τους δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφορίες για θέματα τοπικής ιστορίας και όχι μόνο, ακόμα και από την άνεση του σπιτιού τους ή τις ομαδικές εργασίες μέσα στην τάξη. Ως επιστήμονας της πληροφόρησης επικεντρώθηκε στην αξία της έρευνας, της διασταύρωσης και της εγκυρότητας των πληροφορίων. Ποιες θεωρούνται έγκυρες πηγές και πόσο σημαντική είναι η αναφορά στην πηγή της πληροφορίας.

   Με αφορμή την επίσκεψη που θα ακολουθήσει αύριο στο Βυζαντινό ξωκκλήσι του Αγίου Πέτρου, (το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σχολείο) οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να δουν εγγραφές στο Ψηφιακό Αποθετήριο, τεκμηρίων (βιβλίων, φωτογραφιών, φίλμ του προηγούμενου αιώνα, κλπ) που αφορούν στον συγκεκριμένο χώρο. Τα τεκμήρια παρουσιάστηκαν στους μαθητές, τόσο ως ψηφιακές εγγραφές (μέσω του διαδικτύου), όσο και ως φυσικά αντικείμενα που είχε μαζί της η βιβλιοθηκονόμος από την Βιβλιοθήκη.

   Μέσα από αυτή την αναζήτηση για τον Βυζαντινό Ναό δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν και να κατανοήσουν την έννοια των «διασυνδεδεμένων δεδομένων», αφού η βιβλιοθηκονόμος τους έδειξε πως η εγγραφή αυτή συνδέεται και αντλεί πληροφορίες και από  την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, από διάφορα βιβλία που κάνουν αναφορά και χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφικές πηγές κλπ.

   Επίσης είδαν πώς από μια φωτογραφία του Ναού, μπορεί κάποιος να μεταβεί σε πληροφορίες όπως ο φωτογράφος που τράβηξε την φωτογραφία, τα άτομα που απεικονίζονται στην φωτογραφία, εάν υπάρχουν και άλλα άτομα συγγενικά σε άλλα τεκμήρια μέσα στο Αποθετήριο, ούτως ώστε να δημιουργούνται οικογενειακά δέντρα κλπ. Έτσι από έναν εικονιζόμενο άντρα σε μία από αυτές τις φωτογραφίες είδαν πως διαρθρώνεται ένα οικογενειακό δέντρο και μάλιστα της οικογένειας ενός από τους μαθητές. Από τα στοιχεία που υπήρχαν για τον παππού και τον προ-παππού είδαν πως ήταν μια ταυτότητα του 1940, τι πολίτευμα είχε τότε η Ελλάδα και άλλες πληροφορίες.

   Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα Ράπτη, η οποία ανέλυσε πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει το ψηφιακό αποθετήριο και μίλησε για τη στήριξη που προσφέρει ο Δήμος σε όλες τις δράσεις που αφορούν τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και του πολιτισμού. Παρότρυνε δε τους μικρούς μαθητές να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του Αποθετηρίου με τεκμήρια που μπορεί να διαθέτουν και να προσφέρουν μέσω των οικογενειών τους (φωτογραφικό υλικό, έγγραφα κλπ που αφορούν τον Δήμο Σαρωνικού) βάζοντας και αυτά το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την μεγάλη βάση δεδομένων που μας συνδέει με τις ρίζες μας και την Ιστορία του τόπου μας. 

    2η ημέρα

   Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, δεύτερη ημέρα της δράσης, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Βυζαντινό ξωκκλήσι του Αγίου Πέτρου στα Καλύβια. Το ξωκκλήσι το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση τόσο από τον κυρίως οικισμό των Καλυβίων όσο και από το 2ο Δημοτικό Σχολείο περιβάλλεται από αιωνόβιες βελανιδιές και ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, από καλλιέργειες αμπελιών και ελαιώνες.

   Η κα Αλαγιάννη ξεκινώντας αυτή την δεύτερη ημέρα έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία στους μικρούς μαθητές προκειμένου να συνδέσουν τις πληροφορίες που άκουσαν και είδαν στην παρουσίαση του Αποθετηρίου στο σχολείο, με τον τόπο που βρίσκονταν. Έμφαση δόθηκε στην «έρευνα» αφού τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να «ερευνήσουν» επί τόπου κάποια από τα στοιχεία που παρακολούθησαν στην οθόνη μέσα στην σχολική τάξη και να κατανοήσουν πως προκύπτει η έγκυρη ενημέρωση και πληροφορία μέσα από το υπόβαθρο και την συνεργασία διαφορετικών υπηρεσιών και ειδικοτήτων. Μια δράση που ήδη αποτελεί κομμάτι της μελλοντικής ιστορίας του τόπου.

   Σημαντικές πληροφορίες την δεύτερη ημέρα, παρείχε στους μαθητές η κα Δήμητρα Πέτρου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ανατολικής Αττικής, η οποία τους έκανε μια περιήγηση στον χώρο. Η κα Πέτρου αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, τον αρχαίο Δήμο Πρόσπαλτα, το τοπωνύμιο των Εννέα Πύργων κλπ. Τους μίλησε για το πότε και πως χτίστηκε ο ναός και συνέχισε με μια εκτενή περιήγηση στο εσωτερικό του. Το έτος ανέγερσης, ο τρόπος δόμησης, οι επιγραφές και η αγιογράφηση του ναού ήταν στοιχεία που ενθουσίασαν τους μαθητές, οι οποίοι δεν δίστασαν να κάνουν ερωτήσεις και να ζητούν διευκρινήσεις. Αυτό όμως που εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν πως οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αρκετοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες μελετούν θέματα από το εσωτερικό διάκοσμο του ναού, δεδομένου ότι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη των επιστημών βοηθάει να αναλυθούν σε βάθος στοιχεία που μέχρι τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα.

   Σε όλη την διάρκεια της περιήγησης οι μαθητές ήταν προσηλωμένοι και ως άλλοι «ερευνητές» κρατούσαν σημειώσεις.

   Έτσι ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό κομμάτι της επίσκεψης, ενώ είχαν την ευκαιρία και τον χρόνο να «εξερευνήσουν» και τον περιβάλλοντα χώρο και να παίξουν κάτω από τον ίσκιο των τεράστιων βελανιδιών.

   Μετά από αυτό το βιωματικό εργαστήρι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απεικονίσουν τον Βυζαντινό Ναό όπως είναι σήμερα, να ζωγραφίσουν ή να γράψουν κείμενα μέσα από την δική τους εμπειρία και ματιά, υλικό που θα αποτελέσει μια νέα ενότητα στο Ψηφιακό μας Αποθετήριο.

   Την δράση στήριξαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ οι Ιερείς της Ενορίας του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παρείχαν άρτο που μοιράστηκε στους μικρούς μαθητές.

   Η διήμερη αυτή δράση που πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές συμβάλει στην ανάδειξη και διάχυση των πληροφορίων για την τοπική ιστορία και ενισχύει την ιστορική μνήμη.