Φιλίππου - Αγγέλου, Πέτρος Ι. (1956-....) [Συγγραφέας]. Καλύβια Θορικού Αττικής

  1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  2. Μνημεία περιοχής Καλυβίων
  3. Βιβλιογραφικές πηγές για τα Καλύβια | Υλικό Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων
  4. Ελληνικά
  5. Καλύβια -- Αρχαιότητες | Καλύβια -- Ιστορία
  6. Φιλίππου - Αγγέλου, Πέτρος Ι. (1956-....)
  7. Βιβλιογραφικά έργα (Μονογραφίες)
  8. Μεσόγεια | Πάνειο Όρος (Πανί) | Λαυρεωτικός Όλυμπος ή Όλυμπος της Αττικής | Μερέντα (Αιματόριζα) | Ανατολική Αττική
    • (Από τον πρόλογο) Το υλικό του βιβλίου Ιστορική - Αρχαιολογική Περιήγηση των Καλυβίων είναι μαζεμένο με κόπο και μεράκι κι δουλεμένο μέσα στον χρόνο. Είναι προσπάθεια και έρευνα πολλών χρόνων γύρω από την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής μας, με κύριο στόχο να γίνουν γνωστά στους σημερινούς κατοίκους του χώρου και ιδιαίτερα στους νέους ό,τι οι πρόγονοί μας δημιούργησαν.

      Μετά από μία μικρή και σύντομη αρχαιολογική - ιστορική αναφορά στα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική σαν εισαγωγή, ακολουθεί μια αναλυτικότερη περιγραφή των ιστορικών δεδομένων, των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των σημαντικότερων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων. Το όλο κείμενο, πλαισιωμένο από ένα σημαντικό φωτογραφικό υλικό μνημείων και ευρημάτων της περιοχής και υποσημειωμένο με την βασική βιβλιογραφία που μέχρι σήμερα είναι καταγεγραμμένη και που αφορά τον τόπο μας, φιλοδοξεί να καταστεί ένας ενημερωτικός ιστορικός οδηγός για τους φιλομαθείς συμπολίτες μας και συγχρόνως το κίνητρο και, γιατί όχι, η αφετηρία για την περαιτέρω έρευνα του χώρου μας από φιλόδοξους ερευνητές.

      Προσπαθήσαμε οι αναφορές στα διάφορα επιμέρους θέματα αλλά και οι περιγραφές των διάφορων μνημείων να είναι σύντομες και περιληπτικές. Και τούτο γιατί στόχος μας ήταν η πληροφόρηση του αναγνώστη γύρω από αυτά και όχι η σε βάθος επιστημονική έρευνα αυτών. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε πάρα πολλές δυσκολίες γιατί η ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και πολύ μεγάλη είναι, αλλά και γιατί οι διάφορες χρονολογικές περίοδοι από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα έχουν αφήσει η καθεμία χωριστά το δικό της ιστορικό στίγμα. Και ακριβώς αυτό ήταν και το πιο σημαντικό σημείο της "περιήγησης": η ιστορική αναφορά σε κάθε μία από τις ιστορικές περιόδους χωριστά, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια και καταλήγοντας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (...)

  9. 938.241