Κουβαράς

  1. Greek
  2. Χωριό
  3. Πέτα | Άγιος Αντώνιος Κουβαρά
  4. Μεσόγεια | Σαρωνικός
    • Ο Κουβαράς στην αρχαιότητα αποτελούσε τους Ποτάμιους Αττικής. Σήμερα συνιστά ένα γραφικό αττικό χωριό μεταξύ Μεσογείων και Λαυρεωτικής, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής.

      Το μικρό χωριό των δύο οικισμών που καταλαμβάνει έκταση 24.989 στρεμμάτων υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής μετά την απόσχισή του από την κωμόπολη του Μαρκοπούλου, στα σύνορα με την Κερατέα. Από αυτά, τα 4.989 στρέμματα είναι οικοδομήσιμα, ενώ τα υπόλοιπα 20.000 συνιστούν το όμορφο δάσος της περιοχής. Απέχει 38 χιλιόμετρα από το κέντρο της αθηναϊκής πρωτεύουσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 εμφανίζει πληθυσμό των 1.704 ατόμων, ήτοι 68 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης.

      Οι όμορφοι οικισμοί περιβάλλονται από τους επτά δασόφυτους λόφους της άγριας μορφολογίας των Μεσογείων μεταξύ των ορεινών όγκων Πανείου Όρους, Μερέντας και Ολύμπου Αττικής.

      Συνδέονται με τις γειτονικές πόλεις και την Αθήνα μέσω του λεωφορειοδρόμου Σουνίου, ενώ προβλέπεται η περιοχή να ευνοηθεί στο μέλλον από τη διέλευση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και οιονεί επέκτασης της Αττικής Οδού στη διαδρομή μεταξύ Αεροδρομίου και Λαυρίου.

       

      Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Σαρωνικού